ГДБОП срещу „престъпността“ (последствия)

Мина малко повече от седмица, откакто за първи път писах за случая с chitanka.info. Оттогава новината премина из интернет пространството по-бързо и от Юсеин Болт. Дори даваха репортажи и по телевизията, където отново изкараха хората, създали този сайт, че едва ли не те са най-големите престъпници в страната. Имаше и различни дискусии (по БТВ и БНТ, както и в различни форуми като kaldata), в които учавстваха и противници, и защитници на Читанката.

И седмица след случилото се аз продължавам да вярвам, че това, което ГДБОП са направили, е нередно. А и явно не съм единственият, след като толкова много хора подкрепиха сайта, създавайки петиция, групи във фейсбук и други подобни сайтове, а също и пишейки теми в блоговете си относно затварянето на виртуалната библиотека.

Още след като се разбра, че от ГДБОП са спрели сайта, бе качена статична версия на Читанката в the pirate bay, откъдето бе свалена стотици пъти. Веднага се появиха и различни сайтове като chitanka2.gdbop.com, предлагащи същото, което човек може да намери в тракера, само че без да има нужда да сваля нещо на компютъра си.

Само за няколко дни популярността на затворената виртуална библиотека скочи драстично. Ако можеше да се направи някакво проучване, което да покаже колко хора са знаели за този сайт преди и след случилото се, със сигурност графиката нямаше да може да се покаже само на една страница. Безплатната реклама, която така любезно бе направена от ГДБОП, бе с пъти по-ефективна и от най-скъпата и добра реклама, която може да се намери някъде. 😀

Искрено се надявам, че всичко ще приключи добре за хората, създали сайта. Хубавото на всичко това е, че ни показа, че все още има хора, които са против несправедливостите (само във фейсбук групата, подкрепяща читанка.инфо е събрала до момента над 16 000 души). Жалкото е, че заради това трябваше да пострада сайт като този и хора като неговите създатели, които за мен нямат нищо общо с престъпността в България… Дано и от отдела за борба с компютърните престъпления към ГДБОП го осъзнаят някак си и спрат да се борят с беззаконието, залавяйки невинни, а започнат да хващат истинските лоши, които могат да се намерят из интернет.

Всеки, който иска да научи повече относно сайта, може да го направи от официалния сайт, форума на kaldata или от сайта identi.ca.

Ако ти е харесало, разпространи публикацията сред всичките си приятели и ми помогни да стана известен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.