Поредната издънка

Все повече се убеждавам, че за мен кухнята трябва да е забранена територия. Не се харесвам на кухненските машини и това си е. Ама да знаете – и аз не ги харесвам – така че чувството е взаимно.
Вие, например, знаете ли, че яйца не се варят в микровълнова фурна? Защото аз го установих по най-елементарния начин – просто сложих 2 яйца в една йенска тенджерка с вода и тикнах тенджерката в микровълновата, след което я настроих за 2 минути на пълна мощност. Резултатът интересува ли ви? Хайде ще ви кажа.. Взрив и тотална бъркотия във фурната от жълтъци и белтъци.. Та така де.. не се варяли яйца в микровълнова, ама кой да ми каже..
Е, после потърсих в нета информация, макар че, както се казва, след дъжд качулка.. Та помежду другото и цял архив от въпроси и отговори открих.. Много е поучителен.. 😛
Въпреки многократните разяснения на производителите за микровълновите печки, опитите на потребителите да варят яйца с помощта на микровълновата техника продължават. Ето какъв архив от обяснения с купувачи е натрупала водеща компания в производството на електронните фурни при условие, че едно от първите изречения в упътването, написано с огромни букви, е: «ЗАБРАНЕНО Е ВАРЕНЕТО НА ЯЙЦА ВЪВ ВСИЧКИ ВИДОВЕ МИКРОВЪЛНОВИ ФУРНИ!». Въпреки изречението, е-мейлите и писмата по темата от потребители до фирмата продължават. От близо година тези често задавани въпроси задължително придружават упътването за експлоатация на изделието.
Въпрос: Колко време трябва да варя яйцето в микровълновата печка?
Отговор: Яйца не се варят в микровълнова печка, защото избухват. Използвайте тенджера и обикновен котлон!!! Прочетете инструкцията!

Въпрос: Как да обработя яйцето, за да мога да го сваря в микровълнова печка?
Отговор: Не съществува начин да се вари яйце в микровълнова печка.

Въпрос: Сварих едно твърдо яйце, после го сложих да се стопли в микровълнова печка. То избухна. Къде съм постъпил неправилно?
Отговор: Не е трябвало да топлите яйцето в микровълнова печка. Трябваше да го ядете студено или да го стоплите в обикновена тенджера с вряща вода. Прочетете инструкцията!

Въпрос: Увих яйцето в тиксо, за да не се взривява, но то все пак избухна и изцапа микровълновата печка с жълтък и парчета тиксо
Отговор: Изтрийте стените на фурната с влажен парцал. Остатъците от тиксото може да отстраните със сода бикарбонат. Не бива да надрасквате стените на микровълновата печка с метални предмети.

Въпрос: Само кокошите ли яйца избухват в микровълнова печка?
Отговор: Всички яйца избухват в микровълнова печка.

Въпрос: Продупчих яйцето с игла, изпих го сурово и оставих празната черупка да се стопли в микровълновата печка. Тя замириса на изгоряло, а после гръмна.
Отговор: Трябвало е да запазите празната черупка за някой празник, а не да я топлите в микровълнова печка.

Въпрос: Само яйца от бозайници ли избухват при варене във вашите фурни?
Отговор: «ЗАБРАНЕНО Е ВАРЕНЕТО НА ЯЙЦА ВЪВ ВСИЧКИ ВИДОВЕ МИКРОВЪЛНОВИ ФУРНИ!» Всякакви яйца във всякакви МИКРОВЪЛНОВИ фурни! А Вие яйца на кои точно бозайници искахте да сварите?

Въпрос: Следвайки вашата инструкция «Варене на яйце в микровълнова печка» започнах да си варя яйце, но то избухна и ми изцапа цялата фурна! Защо???
Отговор: Трябвало е да четете инструкцията докрай, без да прекъсвате веднага след заглавието.

Въпрос: Пиша ви четвърто писмо, но нямам отговор – В инструкцията не пише на коя точно минута ще избухне яйцето? Имам идея да се извади 5 секунди преди взрива и да се сложи в студена вода? Уточнете.
Отговор: Изпратете ни точна схема с микронно оразмеряване на яйцето ви + плазмените му характеристики, за да ви отговорим точно в коя минута ще избухне.

Въпрос: Сложих яйце в микровълнова печка, но то не избухна.
Отговор: Проверете дали вашата микровълнова печка е включена в електрическата мрежа или се обърнете към сервиз.

И да напомня още веднъж на всички – ЯЙЦА НЕ СЕ ВАРЯТ В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА 😛

Ако ти е харесало, разпространи публикацията сред всичките си приятели и ми помогни да стана известен 🙂

5 thoughts on “Поредната издънка

  1. Трябваше да ме питаш мене, преди да решиш да подлагаш микровълновата си на такова изпитание 😉 Преди години на нашата дори крушката и изгърмя след опит да сварим няколко яйца… Ииии… последното изречение трябваше да го напишеш най-отгоре в публикацията, защото някой може да прочете само част от нея и все пак да си помисли, че може да вари яйца в микровълнова печка… 😀

  2. Рискът си е техен, да са го прочели цялото.. 😛
    Пък и.. нека се пробват, друго си е като си изчистиш после фурната от жълто-белите мазилки.. 🙂

  3. Браво Калоянски! Много добро 😀 !! Ако не възразяваш мисля да го споделя и с моята аудитория.

  4. A, аз нямам нищо против. Предполагам и че авторката на статията няма нищо против, тъй че споделяй 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.