Междузвездни войни – Епизод I: Невидима заплаха/Star Wars – Episode I: The Phantom MenaceMдам, отново го гледах… Да, това е сигурно петият път през последните две години… И да, хареса ми май още повече. 🙂 Какво да се прави – фен съм на тази поредица. 😀 Тъй като нямах възможност да го гледам в събота, когато го даваха по btv cinema, реших да си го гледам на компютъра. Сигурно за някои е пълна лудост да се гледа такова нещо толкова много пъти, но… какво да се прави – всеки луд с номера си. 🙂

Ето и на кратко за какво иде реч във филма, макар и да не вярвам все още да има някой, който поне веднъж да не го е гледал – двамата джедаи – Оби-Уан Кеноби (Юън Макгрегър) и Куай-Гон Джин (Лиъм Нийсън) са изпратени от канцлера на Междугалактическата Републиката да разберат какво става между Търговската федерация и планетата Набу. Ситуацията се оказва доста по-сериозна, отколкото са предполагали, което налага оттеглянето им на Набу, за да могат да спасят кралица Амидала (Натали Портман) от окупацията на Нот Гънрей (уж главнокомандващият на армията от дроиди на Федерацията). По пътя си джедаите се срещат с Джар-Джар Бинкс, който ги води при своите събратя в подводния град Гънган Сити.

След като намират кралица Амидала, Оби-Уан и Куай-Гон решават, че би било по-безопасно да я заведат на Корусант – столицата на Републиката – където тя ще може да разкаже за това, което става с планетата й пред канцлера и сената. Поради повреда в хипердвигателя на кораба им, в следстиве на обстрела, под който попадат в опита си да избягат от Набу, героите са принудени да се приземят на непозната за тях планета Татуин и да потърсят магазин, от който да взамет нужната им част. Там те се запознават и с младия Анакин Скайуокър (Джейк Лойд), в който Куай-Гон Джин усеща голяма концентрация на Силата… Момчето им помага да закупят така нужния им двигател, а и същевременно печели свободата си, след като побеждава в състезанието с реактивни шейни, в което Куай-Гон е заложил кораба си за хипердвигателя и свободата на Скайуокър. Рицарят-джедай взема младежа със себе си, с цел да го направи свой ученик. Точно преди да отпътуват за Корусант, героите се сблъскват и с може би най-голямата си заплаха – сита Дарт Моул.

На Корусант джедаите са изправени пред въпроса кой е този сит, а Амидала се бори с бюрокрацията в Републиката, заради което тя отправя и вот на недоверие към канцлера и предлага избирането на нов. Един от кандидатите е и сенаторът от Набу – Палпатин (Иън Макдайърмид), който в последствие се оказва, че е и учителят на Моул – Дарт Сидиъс.

Кралицата на Набу решава да се върне на своята планета, за да спре окупацията на противниците си от Търговската федерация. За целта тя моли за помощ народа на гънганите, с които са от край време в пререкания. Все пак успява да ги убеди и битката започва. Оби-Уан Кеноби и Куай-Гон Джин също са там, за да се изправят срещу своя съперник, владеещ Тъманта страна на Силата. Докато Скайуокър съвсем неочаквано взривява кораба, от който се управляват дроидите войници, които се бият срещу гънганите, а пък кралица Амидала залавя Нот Гънрей, двамата джедаи се бият срещу Моул. В битката Куай-Гон намира смъртта си, като преди края си той моли своя бивш ученик Оби-Уан да обучи младият Анакин и да го направи джедай…

Ако ти е харесало, разпространи публикацията сред всичките си приятели и ми помогни да стана известен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.