Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда

Еееетооо оттук започва всичко – „Нова надежда“. Мои приятели, разбира се, мъъничко по-големи от мен, са ми разказвали как са бягали от часове, за да могат да гледат филма на кино. Наистина, за времето си той е бил уникален. А като се замисля, може би е такъв и за нашето…

Ето и накратко за какво иде реч… за тия, които още не са гледали филма – действието започва близо до вече познатата ни планета Татуин. Близо, близо – в космоса, където принцеса Лея, една от лидерите на Бунтовническия съюз, се опитва да избяга от имперски звезден разрушител с много важна информация за едно от техните нови устройства. Уви, няма този късмет, но пък успява да качи информацията на един от дроидите на кораба си – R2D2, който, заедно със своя приятел C3PO, попада на родната планета на Анакин и Люк Скайуокър.Там двата дроида попадат на местно население, занимаващо се с продажба на роботи, и биват закупени от чичото на Люк Скайуокър – Оуен.

Докато бъдещият джедай ги почиства, открива, че Арту пренася закодирано съобщение до Оби-Уан Кеноби. Затова той решава да иде при стария Бен Кеноби, мислейки си, че той може да е роднина на получателя на това съобщение. В действителност се оказва, че Бен и Оби-Уан са един и същи човек и дори той разказва на Люк малко за него и баща му – Анакин Скайуокър. В този момент младежът разбира, че всъщност баща му не е просто обикновен пилот, а е бил джедай, учавствал във Войните на клонираните. По думите на Оби-Уан, обаче, той бива убит от Дарт Вейдър – стралишилището за всички в Империята, който междувременно пък е арестувал и принцеса Лея.

Принцесата на Олдерон е заведена на новото съоражение на Империята – Звездата на смъртта, където Вейдър смята да я разпита, за да разбере къде е базата на Бунтовниците, където се предполага, че са и плановете за унищожаването на бойната станция на Императора. В същото време пък Оби-Уан и Люк се опитват да избягат от Татуин, след като разбират, че дроидите на Скайуокър са преследвани от щурмоваците – пехотната армия на Палпатин – които междувременно са изгорили и дома на бъдещия джедай, като също така са убили и неговите леля и чичо. След всички тези събития желанието му да напусне планетата става толкова голямо, та той се съгласява да помогне на Оби-Уан да стигне до Олдерон, където го чака Бейл Органа, бивш сенатор от Галактическата република, за да му предаде толкова важните схеми и планове на Звездата на смъртта.

И така Оби-Уан и Люк попадат на контрабандистите Хан Соло и Чубака, които се съгласяват да ги закарат до Олдерон, като през това време Скайуокър ще се обучава за джедай. За нещастие никой от тях не знае, че по това време Дарт Вейдър и адмирал Таркин унищожават миролюбивата планета, след неуспех в разпита на принцеса Лея. Точно когато „Хилядолетния сокол“ достига до мястото, където преди се е намирала планетата, корабът бива привлечен от магнитното поле на станцията на Империята.

След поредица от различни премеждия, Хан и Люк успяват да спасят Лея, но пък губят Оби-Уан, който бива убит от Дарт Вейдър. Все пак, след много мъки, героите успяват да стигнат до убежището на Бунтовниците, където подготвят нападение срещу Звездата на смъртта.

Битката е тежка, а задачата – като че ли непосилна, но това не спира Люк и Лея в желанието си да отмъстят за своите другари. Ентусиазмът им сякаш повлиява и на Хан, който в последствие решава да не си тръгва и им помага при опита за атака.

И така, в крайна сметка Бунтовниците унищожават Звездата на смъртта, но, уви, за тях това е само началото на дългата битка срещу Дарт Вейдър и Императора…

Ако ти е харесало, разпространи публикацията сред всичките си приятели и ми помогни да стана известен 🙂

1 thought on “Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда

  1. Вярно, че беше уникален. Бяхме в пълен приказен шок и кината бяха фраш. Нямаше нужда от парно. То, не че работеше 🙂 Е, тук филмът го пуснаха няколко години след световната му премиера и тогава схванахме какво означават някои комикси или картинки от дъвки, които носеха в училище съучениците с бащи-моряци ;-). Също така имаше големи обсъждания по ТВ дали държавата е направила добре, като се е охарчила за тази кино лента, или не е било по-добре да се купи друга фантастика с по-висока и безспорна художествена и морална стойност. Ха-ха.
    После всичко се промени. Само контрабандистите Хан и Чубака -- не.
    Но сериозно, аз не познавам много хора, които харесват старите серии. Млади хора, имам предвид.
    МК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.